Hotech (1)

İleti Yönetim Sistemi’ne Kayıt İçin Son Gün 31 Mayıs!

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile reklam ve tanıtım mesajları göndermek isteyen tüm firmalar İleti Yönetim Sistemi’ne artık kayıt yaptırmak zorunda. Ayrıca İYS‘de onayı olmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyecek. 

Bu kapsamda MYSOFT ile yaptığımız işbirliği ve entegrasyon çalışmalarının ardından HOTECH ürünleri kullanıcılarına arama, sms, e-posta aracılığıyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilecekleri bir alt yapıyı sunmaya başladık.

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

Firmaların arama, sms, e-posta aracılığıyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların da verdikleri izinleri görüntüleyip, reddedebilecekleri, şikayet edebilecekleri ve yönetebilecekleri, kamunun ise ileti şikayetlerini ve şikayete konu izni görüntüleyebileceği, web sitesi, kısa mesaj numarası ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir. 

Kısaca ticari elektronik ileti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir. 

Telefon yoluyla sesli ya da sms ve e-posta yoluyla pazarlama yapmak isteyen tüm firmalar, İYS sistemine kayıt yaptırmak zorunda. Firmalar, İYS üzerinde kaydı bulunmayan yani onayı olmayan hiçbir alıcıya sesli, yazılı elektronik ileti gönderemeyecek.

İleti Yönetim Sisteminin Amacı Nedir?  

İstenmeyen mesaj, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla hayata geçirilen İleti Yönetim Sistemi ile istenmeyen mesajlar son bulacak. 

Onaysız ticari elektronik iletilerin tüketicilere gönderilmeden engellenmesi ve istenmeyen mesaj trafiğinin azaltılması amaçlanmaktadır. İYS ile tüketiciler verdikleri tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebilecek, kontrol edebilecek ve reddetme hakkını kullanabilecekler. 

İleti Yönetim Sistemine Kayıt Yaptırmak Zorunlu Mu?

Ticaret Bakanlığının 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, ticari elektronik ileti göndermek isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler İYS’ye kaydolmak zorundadır. 

Yalnızca sistem üzerinde onayı olan vatandaşlara ticari elektronik ileti gönderilebilecek. Onay İYS üzerinden veya harici yollarla alınabilecek. Ancak sistem üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair ispat yükümlülüğü, firmalara aittir. İYS’den alınmayan onaylar, firmalar tarafından 3 gün içinde sisteme kaydedilmek zorunda. İleti Yönetim Sistemine kaydedilmeyen onaylar geçersiz sayılacak.

Sesli aramada; tacirler, ticaret unvanına, esnaf, adı ve soyadına yer verebilecek. Firmalar  ilaveten firma veya marka ismi gibi bilgilere de yer verebilecek. Ayrıca ret bildirimlerini 3 gün içinde İYS’ye bildirmekle yükümlü olacak. 

İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm firmalar, pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam vb. içerikli ticari elektronik iletilerini müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İYS’ye yüklemek zorundadır. Vatandaşlar ise bu izinler için ret haklarını diledikleri zaman kullanabilirler.

Vatandaşlar, ne zaman, nereden, hangi kanal (arama, mesaj ve e-posta) üzerinden hangi firmaya veya markasına ticari elektronik ileti gönderme izni verdiğini görüntüleyebilir, gerektiğinde firmalara her bir kanal için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilirler. Tüm bu işlemler iys.org.tr üzerinden, tek bir platformdan yapılabilir. 

Firmalar, ticari ileti göndermek istediklerinde vatandaşların verdikleri izinlerini İYS üzerinden kontrol ederek sadece izin vermiş olan vatandaşlara gönderim yapabilirler. Ret hakkının kullanıldığı durumlarda 3 gün içinde ileti göndermeyi durdurmak zorundadırlar.

Ticari ileti onayı 150 binin altındaki firmalar için son tarih 31 Mayıs

150 binin üzerinde ticari elektronik ileti onayı olan firmalar, mevcut onaylarını İYS’ye 31 Aralık 2020 tarihinde yüklediler. 

150 binin altında ticari elektronik ileti onayı olan firmalar ise mevcut onaylarını 31 Mayıs 2021 tarihine kadar İYS’ye yüklemek zorundalar. Bu tarihe kadar sisteme yüklenmeyen onaylar geçersiz olacaktır.

Vatandaşlar söz konusu onayları 1 Haziran ve 15 Temmuz tarihleri arasında e-Devlet sisteminde yer alan İYS bölümünden veya www.iys.org.tr adresinden kontrol ederek red haklarını kullanabilecekler. Belirlenen sürelerde vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması durumunda, firmalar tarafından İYS’ye aktarılan veriler onaylı sayılacak. 

Söz konusu süre mevcut onayların kontrolüne ilişkin olup, bu tarihlerden sonra da vatandaşlar istedikleri zaman İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecek.

Cezai Müeyyidesi Nedir?

Cezai şartlar gönderilen ileti ve alıcı sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Önceden onayları alınmaksızın ticari ileti gönderilmesi veya ticari iletinin vatandaştan alınan onaya uygun olmaması durumunda 9.515 Türk Lirasına kadar (bir defada birden fazla kişiye hukuka aykırı ileti gönderilmesi halinde) bu ceza, on katına kadar arttırılarak uygulanacak. Firmaların ret bildirimine ilişkin yükümlülüklere uymamaları durumunda ise 28 bin 546 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Ayrıca toplu gönderimlerde, idari para cezaları tutarı on katına yani 280 bin TL’ye kadar arttırılabilecek. 

Ayrıca 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişilerin onayları alınmadan gönderilen ticari elektronik iletilerle ilgili olarak iletiyi yönlendiren veri sorumluları ile veri sorumluları adına ticari elektronik iletiyi göndermek amacıyla ilgili kişinin açık rızası bulunmaksızın bu verileri kullanan veri işleyenlerin, söz konusu faaliyetlerini derhal durdurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde Kanunun 18’inci maddesine göre Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından 25.000 Türk lirasından 1.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezaları uygulanabilecek.

Comments are closed.