Yayınlanan son tebliğ ile birlikte İnternet aracılığı ile satış kiralama işlerine internet siteleri yoluyla aracılık edenler 01.01.2020 itibariyle e-Arşiv kullanmak zorundalar. Bununla birlikte önceden e-Fatura mükellefi olanlar da aynı tarihte e-Arşiv de kullanmaya başlayacaklar. Bu elbette bir çok otele de e-Arşiv yükümlülüğünü beraberinde getiriyor.
e-Arşiv ve e-Fatura nedir?
Kısaca anlatmak gerekirse e-Fatura, tesislerin faturalarını gönderip alabilecekler, saklayabilecekleri, dijital olarak görüntüleyebilecekleri elektronik fatura sistemidir.
e-Arşiv ise kesilen tüm faturaları, e-Fatura mükellefi olmayan işletmelere ve son kullanıcılara, dijital ortamda gönderme sistemidir.e-Faturayla birlikte e-Arşiv fatura da kullanarak yalnızca e-Fatura kullanıcılarına değil, herkese elektronik ortamda fatura kesebiliyorlar.
Son tebliğ ile birlikte online satış yapan herkese e-Arşiv zorunluluğu geldi. Bu beraberinde başka bir gizli yükümlülük getirdi ki; zaten e-Arşiv kullanabilmek için e-Fatura da kullanıyor olmak gerekiyor.
E-Arşiv Mükellefi Misiniz?
En son yayınlanan tebliğ’e göre;
✅ e-Fatura kullanan tüm mükellefler
✅ Aracı hizmet sağlayıcıları
✅ İnternet aracılığı ile satış kiralama işlerine internet siteleri yoluyla aracılık edenler e-Arşiv Fatura Uygulaması’na 01.01.2020 tarihi itibariyle zorunlu geçiş yapacaklar.
Bunun yanı sıra, e-Fatura ve e-Arşiv uygulamasına geçmemiş mükellefler tarafından 1 gün içerisinde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen faturaların vergiler dahil toplam tutarı 30.000 TL’ yi aştığı durumlarda GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Portalı üzerinden bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekiyor.
Bu kapsamı bir otel için örneklendirmek gerekirse; diyelim ki bir otel online satış yapıyor, misafir e-Fatura mükellefi değilse oda rezerve ettiğinde otelin göndereceği fatura e-Arşiv faturasıdır. Eğer odayı mesela misafirin şirketi ödeyecekse ve bu firma e-Fatura mükellefi ise otelin göndereceği fatura e-Faturadır.
e-Arşiv Faturanın Avantajları
✅ e-Arşiv, kestiğiniz faturaların elektronik ortamlarda depolanmasını, ibraz edilmesini ve raporlanmasını sağlar.
✅ e-Arşiv aynı zamanda irsaliye yerine geçebilir. (Fatura üzerinde ‘’İrsaliye yerine geçer’’ ifadesi kullanılırsa.)
✅ Elektronik ortamda faturalarınıza erişim sağlayabilir, nüshasını tek tık ile mail atabilirsiniz.
✅ e-Arşiv ile muhasebe süreçlerinizi hızlandırıp, fatura işlemlerindeki hata oranlarını düşürebilirsiniz.
✅ e-Arşiv sayesinde faturalarınız minimum 10 yıl boyunca arşivlenir.
✅ e-Arşiv ile mevcut ERP yazılımlarınıza entegre olabilirsiniz.
✅ e-Arşiv kullanmıyorsanız e-Fatura kullanmayan müşterinize kağıt fatura düzenlemeniz gerekir.
Hotech olarak Otello ve AmonRa kullanıcıları için farklı eDönüşüm entegratörleri ile entegrasyonlar yaparak bu kapsamdaki yükümlülüklerini sistem üzerinden gerçekleştirecekleri alt yapıyı hazırladık. Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.